2011 - VGJŽ

VGJŽ Moravská Třebová
Vojenské gymnázium - absolventi 1977-1981
Prejsť na obsah

2011

Zrazy absolventov > Albumy
Zraz uskutočnený v roku 2011.

Zpráva ze srazu – 24. – 25.9.2011

Tak další rok je pryč a já jsem tady znovu s krátkým ohlednutím za srazem, který proběhnul v uplynulém víkendu opět v Moravské Třebové. Tato zdánlivě nadbytečná informace se ukáže důležitou v dalším vyprávění, protože Fefi mohutně „loboval“ (jak se dneska hezky česky říká), aby příští sraz proběhnul ve Velkém Meděru – v termálních lázních. Má to své velké „ALE“, ke kterému se ještě dostanu..
Letošní sraz výrazně oživily některé staronové i nové tváře. K těm staronovým patří především Milan Mlnařík (Mlny) a Radek Rýdlo (Ráďa) a po letech se dostavil i Honza Kypta (viz. foto)

Myslím, že jsou všichni krásně k poznání a tak není třeba popisovat. K novým tvářím – a nutno říct i ozdobám – srazu pak patřily Mlnym avizovaná manželka a nedávno narozená dcera. Nejlíp jsou vidět na fotce, kdy se s námi loučili a odjížděli domů ( bude k vidění dále), a myslím že snadno poznáte, která je která ..:). Pištu, který se taky dostavil, počítám už skoro mezi stálice, protože byl na jednom nedávném srazu (to byl ten v Moravě, která ovšem už po požáru neexistuje… a nebylo to naší vinou!!!). No a dál dorazili Šlosi, Fučka se synem – taky příjemné oživení, s menším zpoždením já a s větším zpožděním Fefi s manželkou – ten to bral cestou z dovolené na Šumavě, takže se to dá omluvit (myslím to zpoždění, ne tu manželku). Ovšem tu většina z nás nepotkala, protože dorazili v době, kdy jsme byli na Křižáku, a tak se pouze vyfotili s Fučkou (který se odmítl zúčastnit vycházky, jak avizoval už předem) a odjeli se ubytovat do penzionu. Fefi sám potom s námi vyrazil na Svojanov.. Výstup na Kalvárii (na

Křižáku) byla opravdu kalvárie (viz. Přiložené snímky) ,  
ale stálo to za to – díky počasí nádhernej rozhled (viz. Obrázky).
Tady jsme zapálili svíčky a vzpomenuli na Karla Víchu – podle informací od Igora si ani nestačil užít důchodu. Dostal infarkt asi týden po odchodu na odpočinek – při koupání. Pokud si vzpomínám na nějaké utržky informací – před VGJŽ nikde neučil, snad přešel od tehdejšího SNB, a žižkárna i my jsme byli jeho první štace. A když o tom tak zpětně přemýšlím, určitě si nevedl špatně. Zajímavý pohled přinesl Ráďa – řekl, že tehdy bral učitele jako nepřátele a na školu se dostal vlastně „za trest“… Ale teď už toho prý nelituje a je rád, že je s náma… . To, že na fotce telefonuju není z nedostatku úcty, ale Fučka právě hlásí příjezd Fefiho.. Mimochodem – nejhezčí a největší svíčku přivezl Šlosi, já se svojí klasickou červenou „dušičkovou“ jsem obsadil druhý místo a třetí byl Pišta, ten přivezl velkej balík čajových svíček, takže jsme mohli zapálit jednu za každého jednoho z nás (i vás ostatních, jak chtěl Béda).
Po sestupu zpátky na parkoviště u školy už byl Fučka neskutečně nervózní, a tak jsme hned vyrazili na Svojanov a cestou přibrali Fefiho. Chudák Fefi se stal nechtěnou hvězdou večera – jednak nejspíš díky vyčerpání po cestě, jednak díky Pištovi, který ještě před večeří postavil na stůl láhev whisky a láhev burbonu a nechal kolovat.. V kombinaci s už vypitým pivem to bylo vražedný, ale nějak jsme to všichni – až na Fefiho – ubrzdili. Obávám se, že už si nebude ani pamatovat, kdy nás opustil, protože byl fakt hodně „unavenej“… No a vzhledem k tomu, že na něj v penzionu čekala manželka, je velká otázka, jestli ten Velkej Meděr příští rok ještě platí… . Je snad zákonem schválnosti, že se mu tohle stalo zrovna v tom jednom jediným případě, kdy měl sebou ženu, protože jinak se za celou dobu srazů (nebo aspoň těch několik posledních let) nikdo z nás nikdy takhle moc ( a tak brzy) neunavil. Každopádně taxík jej odvezl někdy kolem desátý večer, a já jen doufám, že dorazil v pořádku jak do penzionu, tak příští den zpátky domů. Jinak na Svojanově nám počasí dovolilo posedět nejprve venku, jak dokazuje foto, na němž je Fefi ještě v pohodě. Teprve později jsme se přesunuli dovnitř, kde na slíbené fotce z loučení s Mlnym vidíte jednak jeho rodinu, jednak Fefiho, na němž už se únava začínala projevovat.
Ještě než Mlny odjede, aspoň krátce k němu – k rozpadu armády přispěl asi stejně, jako většina z nás. Každý útvar, ke kterému ho po reorganizaci přesunuli, po krátké době taky zrušili. Takže nakonec zakotvil v civilu a dělá u bezpečnostní agentury, žije v Hranicích na Moravě a je spokojenej.
Ráďa je naopak v civilu už dlouho – odešel z Vyškova a následně z armády ještě před revolucí a dneska má pilu, několik zaměstnanců a pracuje ve dřevě a se dřevem. Pobavil mě jeho smysl pro humor, na který si ze školy už nepamatuju, a jeho vypravěčský talent.
Pišta je AXA pojišťovák, ale to všichni asi víte, protože to dělá už dlouho a na srazech se už ukázal. Každopádně i jeho vyprávění pro mě bylo zajímavý. Jinak je pořád „na ženský“, jako býval, čehož důkazem je i slečna, krčící se na fotografii pod ním. Ta k nám totiž vůbec nepatřila a Pišta ji tam skoro sbalil tak nějak „mimochodem“. Bohužel – ukázalo se, že jsou i takové (ženy), na které jeho kouzlo nepůsobí. O tom svědčí nepříjemnost se servírkou, která ho ráno u vedoucího nařkla ze sprostoty. To mi k němu ale nesedí, protože si dobře pamatuju, že je k ženám galantní, takže myslím, že za to můžou spíš ty flašky, které do restaurace přinesl a o které jí tím pádem snížil tržby. No ale co už teď s tím….
Zbytek večera – po odjezdu Mlnyho a pak i Fefiho jsme trávili už opět v komorní sestavě – zbylo nás šest. Probíralo se kdeco, snad kromě politiky, protože si nikdo ten večer nechtěl kazit. Do postelí jsme se dostali kolem půlnoci, což je taky obvyklý čas, ovšem kromě Pišty a Rádi, kteří většinu noci ještě prokecali někde na terase nebo kde.
Nedělní ráno začalo tam, kde skončil sobotní večer – snídani jsme i přes ten drobný incident dostali a snědli venku za nádherného slunečného dne, takže se ani nikomu moc nechtělo z té idylky odjíždět. Nakonec to ale Fučka nevydržel a vyrazil se svým řidičem jako první, taky to měli nejdál... Po něm se rozloučil Pišta a nakonec kolem jedenáctý jsme se rozjeli i my zbývající. Šlosi sebou sice měl alkoholový tester, ale ukázalo se ( po mnoha marných pokusech) že je nefunkční – prostě Made in Taiwan. Takže já do auta sedal zase s tím nepříjemným pocitem, jestli tam není ještě nějakej „zbytkáč“ – docela jsem totiž večer pomohl s tou Pištovou whiskou.. . Ještě před rozjezdem ale proběhla obvyklá společná fotka – tentokrát před Ráďovým VW Tiguan, 2.0 TDi. To píšu schválně detailně, protože jsem mu to slíbil a z fotky to není poznat.. . Jak je vidět, vypadáme všichni svěže a krásně mladě – takže vlastně jako vždycky (po proflámovaném večeru).
Na závěr už jen doušku ohledně účasti – nebo spíš neúčasti. Na netu sliboval účast Harry Eskymák, na kterýho jsem se dost těšil – škoda, že mu to nevyšlo. Hodně jsem sázel na to kulatý výročí 30 let od maturity. No ale nevadí – jak jsme během večera konstatovali – příští rok to bude 35 let od nástupu do školy a našeho prvního setkání, a další rok budeme mít skoro všichni 50 (kromě tuším Pišty a Čombeho, kterým bude padesát už narok). Takže tímto současně zvu na ten příští sraz nejen všechny, kteří se letos zúčastnili, ale i vás ostatní, kterým to nevyšlo… Třeba Standu a Péťu, Igora, Ízyho s Ivošem, Acila, Čombeho, Toma, Bohouše, Bédu,…
Mějte se krásně, užívejte babího léta, které nám na Svojanově tak krásně začalo a těším se na vás všechny.
P.S: Všechny fotky z textu a mnohé další samozřejmě najdete normálně v galerii a v lepší kvalitě. Pokud by přesto měl někdo připomínky, jen zmiňuji, že oficiálními fotografy srazu byli tentokrát Šlosi a Fučka, takže tam prosím směřovat případnou kritiku… . Teda ne že bych je jmenoval, nebo že by tak krásně fotili, ale jediný měli sebou foťáky..
Návrat na obsah