2009 - VGJŽ

VGJŽ Moravská Třebová
Vojenské gymnázium - absolventi 1977-1981
Prejsť na obsah

2009

Zrazy absolventov > Albumy
Zraz uskutočnený v roku 2009.

Zpráva ze srazu – 2009

Z piety ponechávám letos stejnou strukturu zprávy, ale od příště už slibuju, že to změním, protože to asi začíná být tak trochu nuda, .. že jo??
Počasí: úžasné, jenom Fučkovi bylo cestou v autě prý horko…. Aspoň že si dal říct a nejezdí už přes Jihlavu…
Účast: ještě komornější, než minule (Poláček Karel: „Bylo nás pět“….. + host)
Hosté: pan profesor Bohouš, kromě Igora jediný v kravatě, ale jinak živel… Další pozvaný host Karel Vícha se nedostavil bez udání důvodu (Šlosi dostal za úkol zjistit, jestli to už není podle nějakého § na žalobu.. )
Ubytování : pokoje na škole – zajistil Igor. Konečně jsme aspoň den bydleli tak, jak nám tenkrát celý 4 roky slibovali… Spokojenost naprostá.
Jídlo: výtečné – například Fučka si dal dvakrát to samý, jak mu chutnalo…
Pití: pouze pivo – podle hesla, že „ve víně je pravda, ale u piva se taky dobře kecá…“. A výběr i množství bylo dostatečný..
Obsluha: standardní „Třebovská restaurace“ – dva chlapci, ale hbití a snaživí. Tím, že nebyl Voloďa, se stížnosti na nedostatek žen v tomto směru zredukovaly na minimum… ))
Postřehy ze srazu:
- host Bohouš – vzpomínal na všechno možné. Tím, že měl díky 24 letům na škole široký záběr, často se dostal k lidem a událostem, které jsme nemohli při nejlepší vůli komentovat nebo se na nich podílet. Kromě Igora, který jediný se i tady chytal. Bohužel – na jím požadovanou konzultaci k výuce deskriptivy nedošlo.. (nebo spíš bohudík ?? ..)
- díky komorní účasti bylo možné většinu témat probírat a diskutovat docela do hloubky, takže jsme se něktěří dozvěděli velmi zajímavé věci:
- Fučka – při diskusi o politice přiznal, že mají ve Varech schovaný nějaký tanky T 602, se kterými hodlají ve vhodné chvíli – po vzoru Blanických rytířů – vyrazit na pomoc národu do Prahy. Po mojí trapné poznámce, jestli T 602 není náhodou textový procesor, na chvíli zaváhal, pak se zeptal Igora, jaký jsou tanky a když zjistil, že ani on nezná tank T 602, nakonec řekl: „To nevadí, stejně přijedeme“…
- Šlosi – prakticky nám ukázal, jak dokáže přes mobilní telefon z Moravský Třebový ovládat závoru na parkovišti před úřadem v Trnavě. Našemu překvapení a upřímnému obdivu nezabránil ani fakt, že jsme si to nemohli nijak ověřit, takže možná jen kecal.. ).
- Igor – jako novopečený učitel okamžitě zavrhnul Komenského a jeho „Školu hrou“ a razí jedinou zásadu – neotáčet se k žákům zády (až doteď jsem si naivně myslel, že tohle je zásada krotitelů dravé zvěře..). Z tohoto důvodu začal ihned používat interaktivní tabuli, čímž se jednak vyhne nutnosti rýsovat v hodinách za pomoci křídy a dřevěných pravítek zády ke třídě, a jednak si rozhněval konzervativní (ženskou) část profesorského sboru. Po vzoru Šlosiho nám to hned předvedl na svým mobilu, a protože tohle jsme si mohli takříkajíc přímo osahat, náš obdiv – na rozdíl od Šlosiho závory – mohl být naprosto upřímný a víme, že určitě nekecal..)
- Fefi – t.č. nezaměstnaný ( už asi půl roku), přiznal, že se už doma tak trochu nudí a že nějakou práci si bude muset najít. Všichni jsme ho politovali a uznale mu to odkývali a odsouhlasili, ačkoliv nikdo z nás vlastně neví, jaké to je půl roku odpočívat a jen tak si užívat…
- Šlosi – opět – jako každý sraz – udivil svojí znalostí zákonů a orientací v nich. Podle vlastních slov je prakticky postrachem trnavského (a možná i jiných) soudu, kde už několikrát opravoval i samotné soudce. K tomu uvedl několik příkladů s detailním
rozborem, až už to Fučka nevydržel a slíbil, že do Trnavy a ani do okolí radši ani nikdy nepojede aby se tam s ním náhodu někde u soudu nepotkal… A vzhledem k některým historkám, které Fučka předtím vyprávěl, ale které raději nebudu publikovat, by se to mohlo snadno stát.. )
- téma ženy bylo vedle politiky druhým leitmotivem setkání. Igor ho uvedl vtipem, který je dlouhý na to, abych ho sem psal, nicméně jsme se shodli (jak se dnes říká „napříč spektrem“) , že jsme ve velice příjemném období a věku, kdy není potřeba se příliš snažit.. Stačí počkat, a ženy přijdou samy.. Pokud o ten vtip má někdo zájem, tak mi napište.. ..
- Já (Dolík) – moc vtipných příspěvků do diskuse jsem neměl, a tak aspoň přidám jednu radu – pokud někomu vyhrožujete nebo jej chcete zastrašit, je potřeba se ujistit, že ten dotyčný to správně pochopil. Já to kdysi nepochopil…. Sice tenkrát o nic moc nešlo (pouze o jakousi ženu), ale stejně je to pro mě poučením…
- „výměna manželek“ – předem se omlouvám, pokud by se to někoho mohlo dotknout.. Nicméně jsme tomuto celospolečenskému jevu věnovali část večera a diskutovali … Asi nepřekvapí, že jsme k žádnému jednoznačnému závěru a řešení – podobně jako v politice – nedošli. A to i přes účast dvou značně zkušených a životem otřískaných veteránů (Fuči, Šlosi).. Ale aspoň byla legrace.. ( a možná se podepsal i fakt, že těch vypitých piv docela přibývalo).
- Fuči – stále stejně vášnivý karlovarský patriot, přestože z jeho líčení vyšlo najevo, že všechno tam v podstatě ovládají i nadále dvě ruské mafie. No ale aspoň prý nemají problém s drobnou kriminalitou…( a tady mě taky napadá, odkud by asi mohl mít ty schovaný tanky T 602…)
- a ještě jednou Fuči – líčil příhodu, kdy se po 15 letech rozhodnul jet z Varů domů vlakem. Místní lokálku mezitím v rámci pohraničního styku upgradovali a tak Fučka řešil dvě zásadní otázky – jak se dostat do vlaku (neuměl otevřít dveře) a jak se dostat z vlaku (stejný problém, jen z opačné strany).. že se mu to nakonec povedlo, za to vděčí milým mladým lidem, kteří se náhodu vraceli z diskotéky a s povytaženým obočím (což nejspíš nebyl výraz obdivu) mu ty dveře otevřeli ve chvíli, kdy už prý chtěl volat, aby pro něj přijeli autem na konečnou.. ). Co dodat?? Nemá jezdit vlakem, když to neumí… že jo?? . Pro úplnost – aby Fuči nebyl za úplnýho neuměla – myslel si, že je to (jako dneska skoro všechno) na senzor, a že postačí máchnout rukou a říct „čárymáryfuk“… Nebylo.
A to je asi tak všechno, na co si teď dokážu vzpomenout, i když jsme toho samozřejmě probrali daleko víc. Politiku vynechávám záměrně… to by se sem zase pro změnu nevešlo, a každou chvíli bych vytečkovával nějaký neslušný slova. V neděli jsme na snídani vyrazili na benzínku OMV, a myslím, že nebyla špatná ( ta snídaně), takže tip pro příští srazy, pokud zůstaneme v Moravský. Na rozhlednu jsme se z nedostatku času ( a taky chyběla vůle..) nedostali, takže to zůstává jako úkol pro příště..
Fotky budou, až mi je pošle Šlosi (nebo je sem dá), protože já jsem svůj foťák zapomněl a můj historicky cenný mobil touto funkcí (stejně jako mnoha dalšími) nedisponuje.
Už teď se těším na příští rok a na to, že nás bude o něco víc.. ale to píšu vždycky, a zatím je nás spíš pořád míň. Ale i tak platí, že mě, Fučku a Igora tam najdete vždycky. A dokud budeme aspoň tři, stojí to za to. A Šlosi a Fefi jsou vlastně taky stálice…
Tak, a to je všechno… zdraví vás
Dolík
Návrat na obsah